Publiekslezingen

Henny Lamers heeft zich altijd ingespannen om sterrenkunde onder de aandacht van publiek te brengen.

Sinds 1972 geeft hij lezingen voor allerhande publieksgroepen in binnen en buitenland: o.a. voor amateur sterrenkundigen, beroepsgroepen, culturele verenigingen, huisvrouwen verenigingen, studenten verenigingen, en ook in ziekenhuizen, op volkssterrenwachten, basisscholen, middelbare scholen en voor onderwijzers in Nederland en de VS, en tijdens georganiseerde reizen (o.a. tijdens rafting trips in de Grand Canyon en de Middle Fork of the Salmon River). Vooral lezingen op scholen en aan jonge kinderen hebben zijn aandacht, bijvoorbeeld de “Wakker Worden!” lezingen in NEMO.

De onderwerpen van de lezingen lopen erg uiteen. Op de lijst van meer dan 70 onderwerpen staan o.a. lezingen over ijstijden, röntgen-, ultraviolet- en infrarood astronomie, de Hubble Ruimte telescoop, kometen, reis langs de planeten, ontstaan en levensloop van sterren, exoplaneten, leven in het heelal, de oerknal, reis door het heelal, de schoonheid van de sterrenkunde, achter de schermen van de sterrenkunde.

De volledige lijst met onderwerpen vindt U op de volgende pagina. Ongeveer elk jaar komt er een nieuwe lezing bij over een onderwerp dat in de belangstelling staat.

U vindt er ook lijsten van gegeven lezingen. In het najaar van 2014 gaf hij zijn 500-ste publiekslezing.

Op een aparte pagina vindt U een lijst met komende lezingen.

Een aantal lezingen zijn gefilmd en staan op het web.

[Titels van lezingen] [Lezingen 1972-2013] [Lezingen 2014] [Lezingen 2023] [Lezingen 2024] [Populaire lezingen op het web]

Print Friendly, PDF & Email