Terug naar AstroBoekjes

Hallo is daar iemand? Speuren naar leven in het heelal.

Bijna iedereen zal zich ooit hebben afgevraagd: “Zijn wij de enige wezens in het heelal? Of zouden er ergens in de ruimte wezens zijn die naar de sterren kijken en zich precies hetzelfde afvragen?” Daarover gaat dit boekje.

– De aarde is maar een nietig klein planeetje dat om een doodnormale ster draait (de Zon) ergens in de buitenwijken van ons melkwegstelsel. Er zijn miljarden maal miljarden sterren en planeten. Waarom zou er dan alleen maar op de aarde leven zijn?

– Om er iets zinnigs over te kunnen zeggen bekijken we eerst het leven op aarde. Hoe is het ontstaan? Wat leert ons dat over mogelijk leven op andere planeten?

– Op Mars zou leven kunnen zijn, maar er is ondanks veel onderzoek (nog) geen teken daarvan gevonden. Er zijn wel rivierbeddingen, dus er is ooit water geweest.

– Er kan geen leven zijn op sterren; wel op planeten bij andere sterren: exoplaneten.   Er wordt naarstig gezocht naar exoplaneten. Sinds de eerste ontdekking in 1995 zijn er al vele honderden ontdekt. Hoe gaat dat in zijn werk?

– Als er andere beschavingen zijn in het heelal, dan zenden die misschien signalen uit. Met het SETI project probeert men die op te vangen. We hebben zelf ook al een boodschap de ruimte in gestuurd. Tot nu toe is er geen antwoord ontvangen. Maar misschien hebben die beschavingen wel een voorsprong van miljoenen jaren en is onze apparatuur, waar wij zo trots op zijn, hopeloos ouderwets!

– Wat is de kans dat we ooit buitenaards leven vinden en er mee in contact komen?        

 

AstroBoekjes: deel 2                             ISBN 978-90-812797-2-7                              (21e druk sinds 2008)

Print Friendly, PDF & Email