Terug naar AstroBoekjes

Het draait allemaal om de zon: ontstaan, bouw en evolutie van het planetenstelsel

De zon werd 4,6 miljard jaar geboren uit een grote gas- en stofwolk die in de ruimte zweefde. De aarde is een van de acht planeten die om de zon draaien. Die planeten zijn niet allemaal gelijk: er zijn kleine rotsplaneten, zoals de aarde. Maar er zijn ook veel grotere gasplaneten zoals bijvoorbeeld Jupiter en Saturnus. Om planeten draaien manen. De aarde heeft maar een maan, maar Jupiter heeft er wel 67 terwijl Saturnus er 65 heeft en bovendien ook nog een ring.

Er draait nog veel meer om de zon. Denk maar eens aan  dwergplaneten zoals Pluto, en aan kometen, planetoïden en meteoren. Eigenlijk is dat allemaal een soort “ruimtepuin” dat overbleef toen 4,6 miljard jaar geleden de zon geboren werd. Soms komt dat ruimtepuin gevaarlijk dicht bij de aarde. De aarde wordt regelmatig getroffen door meteoren. Meestal zijn die klein, d.w.z.kleiner dan een paar decimeter, en dan valt de schade mee. Een enkele keer wordt de aarde getroffen door een kilometers-grote meteoor en dan is de schade over de hele aarde merkbaar. Zo zijn op de hele wereld de dynosauriërs uitgestorven door een meteoriet die 65 miljoen jaar geleden neerkwam voor de kust van Mexico.

Over al deze zaken gaat die boekje. Het laat zien hoe ons zonnestelsel is ontstaan, hoe het planetenstelsel er uit ziet en wat er in de toekomst gaat gebeuren als de zon aan het eind van zijn leven komt.

AstroBoekjes: deel 4             ISBN 978-90-812797-3-7        (13e druk,  sinds januari 2015)

Print Friendly, PDF & Email